zwam op stam

Sinds 2016 zijn wij,  vrienden en eigenaren van de kleine bedrijven_Waar van Hier en Bosleven- gestart met een kleinschalige hobbymatige kwekerij.

De eerste ideeën begonnen als een grap; want wat kun je nu beter laten groeien in een vochtige bostuin?  Juist, de paddenstoel en met een beetje omdenken werd het idee bedacht om  eetbare paddenstoelen te gaan laten groeien. Na wat uitzoeken, rondkijken en ideeën uitwerken  zijn wij uitgekomen op de Shiitake paddenstoel, vanwege de kenmerkende smakelijke en gezonde eigenschappen.

Op dit moment  bouwen wij aan een plek waar ruimte kan worden geboden  aan 5000 eikenhouten stammen om de Shiitake paddenstoel het beste tot haar recht te laten komen. Op dit moment zijn 2000 stammen uitgezet en volop in groei. De stammen staan in een bos in Teteringen, een  schaduwrijke en vochtige omgeving. Op deze manier laten wij de stammen liggen op stapels tot het ingeboordeMycelium, wat uit Japan verkregen wordt, zich een weg door de stam heen groeit. Shiitake groeit goed op deze stammen en de paddenstoelen krijgen er een bijzondere houtachtige smaak van.Na ongeveer twee jaar beginnen dan de eerste paddenstoelen te verschijnen.

De natuur doet het grootste gedeelte natuurlijk zelf, maar wij helpen haar ook een beetje door de stammen te activeren als de gemiddelde temperatuur boven de 8 graden is. Geen toevoegingen of groeimiddelen, maar met de elementen aan het werk. De stammen worden in water gedompeld en na deze handeling versneld de groei van de aanmaak van de paddenstoelen, Binnen twee weken zien wij mooie zwammen aan de stam verschijnen, op weg naar een lekkere maaltijd…

Inmiddels leveren wij aan lokale restaurants en particulieren, de vraag groeit en de Shiitake smaken naar meer..

Op onze lokatie ben je altijd welkom om eens live te zien hoe de zwammen op stammen groeien! informeer even via de site www.zwamopstam.nl voor verkoop en bezichtiging (in seizoen)