Vragen over de hulp

wat is Bosleven-hulpverlening? is gestart als een praktijk aan huis gericht op maatschappelijk werk, training en gezinshulpverlening. Inmiddels is ons hulpverleningsaanbod gebaseerd op 20 jaar ervaring in (jeugd)hulpverlening en uitgebreid met meerdere collega’s en zijn wij een centrum geworden van diverse vormen van hulp. Wij bieden actieve vormen van gespecialiseerde begeleiding en behandeling vanuit iemands thuis of op onze unieke lokatie, een landgoed van 6 hectare bos en weiland “om de hoek” bij Oosterhout en Breda.

Het doel? om (meer) zelfstandig en zelfredzaam te kunnen functioneren thuis, in de samenleving, woon en werkomgeving. Vastlopen kan namelijk diverse oorzaken hebben en kan ons allemaal gebeuren. Een situatie staat meestal niet op zichzelf en dan kan het kleinste detail invloed hebben op allerlei gebieden zoals op het werk, op school, binnen relaties of woon en leef sfeer.Wij denken dat als je ruimte en aandacht aan geeft aan dat wat bij je past,  je meer kan ontwikkelen, meer grip hebt en weer kan genieten van het dagelijkse leven.

Wanneer? 

  • Als een steun in de rug nodig is
  • een tijdelijke interventie moet worden ingezet
  • als je op zoekt bent naar een begeleiding of behandeling op gebied van psycho-sociale of pedagogische zorg.                                      

Voor wie is de hulp bedoeld? 

Wij bieden lichte en zwaardere vormen van hulp aan jeugdigen, volwassenen, netwerk en het bijhorende systeem. voorbeelden hiervan zijn:

  • opbouwen van weerbaarheid en zelfvertrouwen, regie in eigen hand
  • sprake van (dreigende) schooluitval,
  • kinderen of jongeren die te maken hebben met concentratie, angst-spanning en stressgerelateerde klachten
  • zorgen bij gezinsproblematiek zoals bijvoorbeeld scheiding en huiselijk geweld.\
  • omgaan met (verbale en non-verbale)agressie en gedrags-emotieregulatie,
  • omgaan met autisme, prikkelverwerking, plannen en organiseren,  ad(h)d, hechting en ontwikkelingsproblematiek
  • ordenen van gedachten, ideeën en gevoelens .

HOE doen wij dat? een uitleg voor jongeren en ouders:

stap 1. iedereen krijgt de kans om vrijblijvend te komen kennismaken of een afspraak thuis in te plannen. Wij kunnen elkaar dan informeren over de mogelijkheden. Hierna kun je altijd nog beslissen wat je wil. Ook wij denken dan al mee over de mogelijkheden. Soms blijkt dat ons aanbod niet passend is en dan verwijzen wij je terug of geven een tip over een andere zorgaanbieder.

stap 2. er wordt een besluit gemaakt of je bij Bosleven wil starten. In overleg wordt besproken met welke hulpverlener, met welke specifieke aandachtsgebied en praktische zaken worden geregeld. Zo is het belangrijk om te weten hoe vaak je gaat komen, wat je ongeveer gaat doen en wie erbij betrokken moeten zijn.

stap 3. deze opbouwfase is erg belangrijk en daar nemen wij de tijd voor; samen met jou de begeleider/behandelaar en belangrijke personen voor jou, wordt in kaart gebracht wat belangrijk voor je is; de kwaliteiten die je hebt, mogelijke eerdere onderzoeken of rapporten , belangrijke mensen uit je netwerk worden betrokken als dat nodig is, zo ook informatie van school, soms in samenwerking met het gezin, de situatie thuis, maar het kan ook gebeuren dat wij direct aan de slag gaan met jou. Als allerbelangrijkste wordt nu eerst uitgezocht waar jij aan wil werken, wat bij jou past en hoe je dat gaat bereiken.

Wij doen dit op een manier die voor iedereen verschillend is; de een gaat sporten, of verteld zijn/haar verhaal tijdens het bouwen van een kampvuur, een ander ervaart met een paard wat er nodig is om steviger in schoenen te staan, of we komen bij je thuis om mee te denken over afspraken en regels. Als je wil gaan wij juist even mee de stad in, mee naar de sportvereniging of er worden gesprekken gevoerd met anderen zoals ouders, docenten, hulpverleners zodat jij even niet zoveel hoeft. Omdat wij met een team werken met verschillende hulpverleners is er voor ieder vaak wel een match. De een is wat sportiever of creatiever dan de ander, maar die ander blijkt dan weer een kei te zijn in rust en overzicht bewaren. Het is maar net wat nodig is en bij je past. Wij werken allemaal met methoden en technieken die ook op effectiviteit zijn onderzocht.

stap 4. Er gaat gewerkt en geoefend worden met doelen, plannen, wensen en verwachtingen. Het mag leuk zijn, maar ook nuttig, praktisch en duidelijk. Hierbij horen ook evaluaties en contactmomenten met anderen zoals ouders, school en verwijzers. Alles is bespreekbaar, je kunt oefenen en uitproberen wat je wil en je zult merken dat iedere stap bedoeld is om je weer beter te voelen, meer vertrouwen te krijgen of te begrijpen hoe dingen in elkaar zitten. Het gaat ons niet om dat je moet veranderen en je aanpassen aan wat anderen willen, maar dat je vooral doen wat voor jou en je omgeving werkt. Soms is daar nu eenmaal een tip, advies of oefening voor nodig, niets mis mee! en heel belangrijk, wij werken op basis van vertrouwen en transparantie; je hoeft dus niet bang te zijn dan iedereen alles van je komt te weten. daar maken wij duidelijke afspraken over.

stap 5. Na oefening, ervaring, bewustwording en nog veel meer werken wij samen toe naar het afbouwen van de begeleiding en behandeling, zodat je zelf weer verder kan.  Afscheid nemen hoort erbij en dat is hebben wij gemerkt voor de een al na een paar weken en voor een ander na maanden of heel soms zelfs jaren. Dit heeft natuurlijk te maken met de situaties die spelen. Het belangrijkste voor ons is dat als je weggaat je weer vertrouwen hebt in de keuzes die je zelf kunt maken in jouw leven. Of dat nu gaat over je toekomstperspectief, grenzen aangeven, omgang met (verslavende)middelen, omgaan met boosheid, relaties met anderen of het verwerken van prikkels uit je omgeving, het maken van afspraken met je ouders. Zoveel als nodig, maar zo “licht” als het kan.

Werken jullie met een specifieke visie? Ja dat doen we in de vorm de TRUST@Bosleven methode. 

-Tweezijdige inzet; dus vrijwillig en gemotiveerd

-Ruimte biedend; druk eraf, ruimte creëren om te kunnen ontwikkelen

-Uitdagend; gericht op perspectief, actie, ontwikkeling en met plezier

-Support: je doet het niet alleen, gericht op samenwerking en ondersteuning

-Transparant; afspraken zijn inzichtelijk, afgebakend en doelgericht

Met wie? 

Huib Ouwerling docent en trainer gevaarsbeheersing en ambulant (woon)begeleider met specialisme complexe ( en psychiatrische) casuïstiek.

Fiona van Hout procesbegeleider, intake en beleid, EMDR, begeleider AAIPaard

Kiki van Geffen,ambulant jeugd en gezinshulpverlener, begeleider therapie AAIhond, KikiSocialWork

Nicole Verkerk, Ambulant hulpverlener, ouderbegeleider specialist creatieve therapie, Jij-veer-Krachtig

Niels van der Horst, Ambulant hulpverlener, ervarend leren en woonbegeleiding, Effect-jeugdzorg

Birgit Bakker, stagiaire zorg en welzijn, instructie Hippisch Educatief Centrum

Lei Li Dwars, orthopedagoog en aandachtsgebied ontwikkeling en identiteit

Ronnie Roosenbrand, docent en weerbaarheidstrainer  Mikadotrainingen

Yvonne van der Heijden, Orthopedagoog generalist, systeembehandelaar, specialist hechting, Elevare

Cynthia Both, trajectbegeleider, docent en omgangsbegeleider,  Easy-biz

Heb je nu nog vragen, stel ze dan zeker!